loader image
Thermo-Block házépítés, megfizethető áron
Thermo-Block házépítés, megfizethető áron

Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

2021-től az új épületeknek teljesíteniük kell az ún. közel nulla energiaigény műszaki előírásait is.

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak/épületszerkezeteknek.

Nem magát a hőszigetelés vastagságát határozzák meg (hiszen rengeteg fajta hőszigetelő anyag létezik), hanem a hőátbocsátási tényezőket, azaz szakmai néven az U értékét. Az U érték mértékegysége W/m²K (Watt per négyzetméter-Kelvin). Minél alacsonyabb az U érték, annál jobban szigetel a szerkezet.

  • Téglaház esetében a 2021. január 01-től egy 30 cm-es porotherm téglafal esetében 35 cm hőszigetelésre van szükség. (Vastagabb hőszigetelés természetesen feltehető, vékonyabb azonban nem.)
  • Ehhez képest a 35 cm-es Thermo Block falazatunk szigetelés nélkül is tudja az U = 0,1 W/m²K értéket.


A szabályozás a környezetünk védelmét is szolgálja, ám nem csak a természetnek válik hasznára, ha megfelelünk nekik, hanem a pénztárcánknak is! Hiszen az új szabályok szerint épült, közel nulla energiafelhasználású otthonok hűtése és fűtése jóval kevesebbe kerül majd. Így a vastagabb / hatékonyabb hőszigetelés behozza az árát: alacsonyabb lesz a fűtésszámla, kevesebb légkondicionálási költséggel kell számolni, miközben csökken a környezetet is terhelő fűtési és a hűtési energiafelhasználás.

Forrás: homeinfo.hu, orszagos-tanusito-kozpont.hu

Menü