loader image
Miért a generálkivitelezést válaszd, ha építkezést tervezel?
Generálkivitelezés és házépítés kedvező áron

Miért a generálkivitelezést válaszd, ha építkezést tervezel?

Egy ház felépítése nem egyszerű feladat: az alapoktól a tetőig pontos tervezést igényel, engedélyeket, jó szakembereket és koordinációt. Levezényelni egy építkezést teljes embert kíván, így sokunkban felmerül a bűvös szó: generálkivitelezés. De mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban, és hogyan könnyíti meg az életünket egy generálkivitelező cég? Lássuk hát!

A generálkivitelező az a cég, aki a tervezéstől egészen a kulcs átadásáig minden munkafolyamatot kivitelez és felügyel. Így nem nekünk kell nagy nehézségek árán szakembereket keríteni, vagy éppen elintézni az építkezéshez szükséges engedélyeket. Arról, hogy mi tartozik pontosan egy generálkivitelező feladatai közé korábbi cikkünkben már írtunk.

Nem kell szakavatottnak lennünk

Sosem hátrány, ha ismerünk bizonyos szakszavakat és jogszabályokat, hogyha belefogunk az építkezésbe, de manapság már ezek ismerete nélkül is az elképzeléseink mentén és a megfelelő anyagokkal és határidővel épülhet fel álmaink otthona. Nem kell nekünk ács és kőműves után kajtatnunk, vagy éppen millió árajánlatot bekérnünk az építőanyagokra. Azt leszámítva, hogy kiválasztjuk a megfelelő telket az építkezéshez, semmi egyéb lényeges teendőnk nem lesz. A generálkivitelező kapcsolatrendszerének köszönhetően ugyanis pikk-pakk meglesznek az engedélyek is, így elfelejthetjük a hónapokon át tartó mászkálást egyik hivatalból a másikba, és az olyan ügyintézőket is, akik a probléma megoldása helyett inkább visszairányítanak az első vagy a második telefonszámra. Ha nem stimmel valami az építőanyaggal vagy a szakikkal, az sem a mi gondunk lesz: a generálkivitelező ugyanis elrendezi helyettünk az esetlegesen felmerülő problémákat.

Ettől függetlenül az építkezés teljes folyamatába betekintést nyerhetünk, ha szeretnénk, viszont nem nekünk kell a különböző munkafolyamatok között összeszedni a szemetet, takarítani vagy éppen fogadni a következő brigádot és vért izzadva elmagyarázni a kéréseinket. Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy kivárjuk a szerződésben foglalt idő végét, és átvesszük a kulcsot új és tiszta otthonunkhoz.

Miért a generálkivitelezést válaszd, ha építkezést tervezel?

Egy szerződés is elegendő

Ugye jó lenne, ha nem kéne aggódnod három vagy négy szerződés miatt? Vagy éppen különböző cégekkel és magánvállalkozókkal hadakoznod? A generálkivitelezővel ez a probléma is megoldódik, hiszen egyetlen egy szerződés jön létre. Ez sokkal ideálisabb helyzet, mint a több vállalkozós modellnél, hiszen így csak egy szerződés pontjait kell „betartatnunk”.

Miért a generálkivitelezést válaszd, ha építkezést tervezel?

A szerződésben feltüntetett fix összeg és határidő pedig azt is garantálja számunkra, hogy a beköltözés akkor valósuljon meg, amikorra azt terveztük, és olyan áron, amilyennel korábban kalkuláltunk. Nincsenek buktatók és plusz költségek, és nem kell esetleges kontár munkákból fakadó hibákat sem finanszíroznunk.

Addig tudsz nyújtózkodni, ameddig a takaród ér

A pénzügyek tervezhetősége kritikus pont egy új ház építésénél. Kétségtelen, hogy a generálkivitelezővel való együttműködés egy másik áldásos pontja a költségek kiszámíthatósága. Ugyanis nem csak a brigádok előkerítése és összeszervezése okozhat álmatlan éjszakákat, de az esetlegesen felmerülő építési hibák miatti plusz költségek, valamint a több ködös szerződésből fakadó „tisztázatlan” felelősségek is. Ahogyan azt már fentebb említettük a szerződésen egy fix összeg szerepel, ami biztosíték számunkra a költségek tekintetében.

Miért a generálkivitelezést válaszd, ha építkezést tervezel?