loader image
Hogyan válasszuk ki a tökéletes térkövet
Hogyan válasszuk ki a tökéletes térkövet

Hogyan válasszuk ki a tökéletes térkövet

Végre felépítettük a házunkat, megvoltak a munkálatok a belső terekben és sikerült egy kicsit szépítgetni is. Szeretnénk hát elrendezni a ház környékét, megtervezni a kertet, a kocsibeállót és térkövezett felületeket. Na de milyen az ideális burkolat? A térkő kiválasztásánál nem csak esztétikai szempontoknak kell érvényesülnie, hanem számos más szempontot is figyelembe kell vennünk: úgy mint a térkő jövőbeni igénybevétele, a kopásállóság vagy éppen a felmerülő karbantartási munkálatok.

A design

Napjainkban a térburkolatoknak már széles választéka elérhető, így nem csak a klasszikus szürke betonszínben kell gondolkodnunk. Engedjük hát el a fantáziánkat a színeket és a mintákat illetően, hiszen a térkövet nem pár évre választjuk. Több évtizedig is „velünk” és családunkkal maradhat, így fontos, hogy mindenkinek tetszen, és évek múltán is jó érzéssel tekintsünk ki rá az ablakból.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes térkövet

Az egyik lényegi kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mennyire harmonizál a házzal, valamint a kert többi részével. Választhatunk például egy színátmenetes fodorkő burkolatot, ha az egyáltalán nem passzol sem stílusban, sem pedig színvilágban a házunkhoz. Általában a térkövet kert vagy fű veszi körül, ezért a harmonikus összhatás eléréséhez a burkolathoz illő szegélykő vagy gyeprácskő kiválasztása is fontos.

Tartósság és terhelés

Nem csak a térkő stílusa, de a használhatósága is lényeges szempont. Lehet szép látvány egy színátmenetes térkő, de nem biztos, hogy a szín szempontjából nézve a legtartósabb, hiszen a szürke színű betonhoz utólag keverik hozzá a színeket, így az megkophat. Ugyan ezt oxidfestékkel oldják meg, ami a betonba köt, így is elkerülhetetlen a fakulás a fizikai igénybevételek (például hőmérsékletváltozás, vízpára) miatt.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes térkövet

A tartósság esetén az egyik – ha nem a legfontosabb – jellemző a térkő terhelése. Mivel egy udvari térkőnél vagy kocsibejárónál a felület nincs nagy terhelésnek kitéve, ezért elegendő az 5-6 centiméteres vastagság. Minél nagyobb lesz a térkövet érő terhelés, annál vastagabb térkövet szükséges választanunk. Ha mondjuk kisebb teherautóval is fogunk rajta közlekedni, akkor érdemes megfontolni, hogy a burkolat legalább 8 cm vastag legyen.

A térkő karbantartása

A legjobb térkövek is igényelnek némi törődést. Ősszel például ajánlott a levelek gyakori összeseprése, hiszen a nedves levelek bomlás közben megszínezhetik a térkövünket, ezeket pedig utólag már nagyon nehéz eltávolítani. A kimosódott homokot szintén ajánlott pótolni a fugákban. Burkolatunk meg fogja majd hálálni az időszakos karbantartást.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes térkövet