loader image
5 tipp, hogy mire figyeljünk építkezés előtt
5 tipp, hogy mire figyeljünk építkezés előtt

5 tipp, hogy mire figyeljünk építkezés előtt

Egy ház megépítése mindig nagy feladat. Számos döntés, aggály és választási lehetőség nehezíti meg a dolgunkat. Ezért fontos feltenni magunknak kérdéseket, melyeknek a megválaszolásával közelebb kerülhetünk álmaink otthonához. Milyen helyiségekre lesz szükségünk? Gyakran lesznek vendégeink? Hol töltjük a szabadidőnk legnagyobb részét? Mennyi dolog, amit át kell gondolnunk. Cikkünkkel szeretnénk segíteni, hogy könnyebben tudj döntést hozni.

1. Jelen és jövő

Egy ház építésénél nem csak a jelenre, de a jövőnkre is fókuszálni kell. Tervezhetünk vagány, fiatalos lakást egybenyitott terekkel, de ha mondjuk gyerekvállalásra adjuk a fejünket, akkor lehet, hogy gondban leszünk. Fontos ezért, hogy átgondoljuk azt, hogy mi elégíti ki az igényeinket a jelenben, és mi az, ami a jövő szempontjából lényeges lehet. Talán szeretnénk később vállalkozni, ezért fontos lenne egy irodahelyiségnek vagy alkotóműhelynek fenntartott rész?

2. A ház

Hacsaknem hatalmas házat szeretnél megépíteni, jól el kell osztanod a tereket. Mekkora legyen a hálószoba, a konyha vagy éppen a fürdő? Biztosan kell az a sarokkád vagy elég egy zuhanyzó is? Ezek mind egyéni preferenciáitoktól függenek. Hiszen, ha szinte sosem vesztek fürdőt, csak zuhanyoztok, akkor nem feltétlen kell egy sarokkáddal elvenni a többi térből. Viszont, ha szereted illóolajos fürdőben kipihenni a hét fáradalmait, akkor biztosan hiányolni fogod a kádat egy idő után.

5 tipp, hogy mire figyeljünk építkezés előtt

Senki sem lesz izgatott a tárolóhelyiségek hallatán, de nagyon fontos, hogy ezek megfelelően kialakításra kerüljenek. Persze, nem csak a tárolóhelyiségek léte a fontos, hanem az is, hogy ezeket a tereket – kamrát, gardróbszobát vagy spejzet,- kihasználd. Lehet egy 10m2-es kamrát tervezni, de ha alig fogsz benne élelmiszereket tárolni, akkor csak a többi tértől veszi el a helyet. De ha mondjuk saját kertetekben szeretnéd megtermelni az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök egy részét, akkor például a burgonyának, almának vagy akár egy nagyobb hűtőládának is kellhet a hely.

Érdemes tehát jól átgondolni, hogy mi és mekkora területen kerüljön kialakításra.

3. A telek

A megfelelő telek kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a beépítési szabályokat. Ez fogja meghatározni azt is, hogy mekkora és milyen adottságokkal rendelkező házat építhetünk. A közművesített telekről érdemes a szolgáltatókkal is egyeztetni a vásárlás előtt, hiszen például egy telekhatáron kívül elhelyezkedő gázcsonk nagy anyagi terhet róhat ránk a bekötéssel.

Ha megfelel a telek a jelenleg érvényben lévő rendelkezéseknek, akkor lehet álmodozni a kertről is. Szerettek kint ücsörögni és együtt reggelizni a friss levegőn? Jöhet a kiülő és esetleg egy nagyobb takarást biztosító kerítés is, hogy több legyen a privát szférátok. Ha autóval közlekedsz, akkor pedig érdemes egészen a házig egy térkövezett kocsibeállót kialakítani, hiszen nem feltétlenül lesz kellemes a hétvégi bevásárlást a kaputól becipelni. A minőségi térkő fagyálló, kopásálló, ezért ha nem is egy életre, de nagyon hosszú időre megkímél a plusz költségektől és munkálatoktól.

5 tipp, hogy mire figyeljünk építkezés előtt

4. A berendezés

Gondolhatjuk úgy, hogy a berendezések kérdésköre nem feltétlenül az építkezéshez tartozik, de mégis könnyű félrekalkulálni számításainkat. Elég kellemetlen, ha utólag jössz rá, hogy a tervezett ülőgarnitúra ugyan befér, de a hozzá tartozó fotelek már szűkösen. Ahogy az is, ha a kád mellé még egy zuhanyzót is szeretnél beépíteni, de hiányzik az a bizonyos 10 centi. A ház, a terek és a berendezések összehangolása éppen ezért elengedhetetlen szempont. Gondold végig előre, hogy melyik helyiségbe milyen berendezések kerülnek majd, és azok körülbelül mekkora méretűek lesznek.

Lakáshitel költségei

Törekedj a letisztultságra, hiszen egy semleges belső teret könnyebb utólag dekorálni és otthonossá varázsolni, mint egy nagyon harsány és kirívó beépített elemekkel ellátott házon utólag változtatni. Egy rikító színű fal lehet, hogy most lázba hoz, de vajon 5 vagy 10 év múlva is így lesz? Igyekezz neutrálisabb lenni, és törekedj az otthonosság és a természetesség finom összhangjára.

5. Végül, de nem utolsósorban:

ne dönts egyedül. Fontos, hogy családoddal, pároddal vagy akár barátaiddal is megbeszéljétek a fontos kérdéseket. Igyekezz olyanok véleményét kikérni, akik nemrégiben építkeztek vagy nem teljesen laikusok a témában, és hasznos, gyakorlati tanácsokkal tudnak ellátni. Ha szakmai segítségre van szükséged, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérd a Kreatív Otthon Studió ingyenes konzultációját.

Az új ház megtervezése természetesen stresszes feladat, de nagyon kifizetődő. Tudsz annál jobbat elképzelni, mint egy fárasztó munkanap után az otthonodban megpihenni?