loader image
Kapcsolat házépítéshez
4 dolog, amire mindenképpen figyelj otthonod megtervezésekor

4 dolog, amire mindenképpen figyelj otthonod megtervezésekor

Egy új otthon megtervezése nagyon izgalmas tud lenni: csupa álmodozás, rengeteg elképzelés és a vágyak körvonalazódása jellemzi. Felépítjük gondolatban az alapoktól a tetőig a házat, és elkezdjük lelki szemeink előtt látni, hogy milyen lesz belülről. De mint minden álmodozásnál, itt is a tervezés és a tettek formálják valósággá a vágyainkat. Ezért olyan fontos, hogy az új otthonunk felépítésénél körültekintőek legyünk. Összeszedtünk négy szempontot, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk.

4 dolog, amire mindenképpen figyelj otthonod megtervezésekor

Túl nagy, túl komplikált

Önmagában az, hogy nagy házat tervezünk építtetni még nem feltétlenül probléma. Azonban, ha ehhez egy bonyolult alaprajz is társul, akkor már lehet, hogy nem csak nekünk lesz nehéz dolgunk, de a szakembereknek is. Sőt, ha bonyolultabb az alaprajz, akkor sok esetben a tető is nehezebben kivitelezhető, ami az ácsmunkálatok árát is megdobja. Nem csak azt érdemes tehát mérlegelni, hogy szükségünk van-e ennyi térre kettőnknek (vagy hármunknak, négyünknek stb.), de azt is, hogy szükségünk van-e ennyi folyosóra, kis tárolóhelyiségre, zugokra, vagy éppen bonyolultabban kivitelezhető formákra.

A szakemberek hiánya

Legtöbb esetben óriási kihívás megtalálni az ideális szakembereket. Az igazán jó szakik általában be vannak táblázva, és nem ritka, hogy hetekig fel sem veszik a telefont, annyira elfoglaltak. Az „új belépők” pedig sokszor nem csak megbízhatatlanok, de nem is értenek az adott tevékenységhez kellőképpen.

4 dolog, amire mindenképpen figyelj otthonod megtervezésekor

Új ház építése során a legideálisabb megoldás, ha generálkivitelezővel dolgozunk. Nem csak azért, mert így nem nekünk kell előkeríteni a szakembereket az ország (világ) minden tájáról, de azért is, mert a teljes munkafolyamatot tapasztalt és megbízható építésvezető ellenőrzi majd. Persze, ez nem azt jelenti, hogy te nem nyersz betekintést a munkálatokba, csupán azt, hogy nem kell éjszakánként azon aggódnod, hogy vajon holnap milyen problémával fogsz szembesülni, amikor kilátogatsz az építkezésre. Arról, hogy mivel is foglalkozik pontosan egy generálkivitelező már korábbi cikkünkben írtunk.

Az anyagok minősége

Lehet, hogy most fogtunk az olcsóbb anyagokon 50 ezer forintot, de biztosan kifizetődő, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk? Érdemes törekedni a megfelelő ár-érték arányra, így se nem kell bankot robbantanunk az építkezés felénél, se nem fognak eltörni vagy elromlani az első évben a berendezések és egyéb anyagok. Nem csak a vízvezeték csöveknél lehet probléma egy rosszabb anyag (pl. rézcsövek helyett műanyag), de akár a burkolásnál is, ahol már a nem megfelelő ragasztó használata is komoly károkat okozhat.

4 dolog, amire mindenképpen figyelj otthonod megtervezésekor

Elrendezés és fények

Az komplikált alaprajz kapcsán már fentebb említettük, hogy kritikus pont lehet a ház építésénél a terek és a helységek elrendezése, azonban arra kevesen gondolnak, hogy az energiaigény szempontjából sem jövedelmező a túlzottan „felosztott” ház. Törekedjünk hát a nagyobb, tágasabb terekre, ami nem csak közérzetünkre lesz jó hatással, de a pénztárcánkra is. A tömbösebb kialakítás esetén ugyanis alacsonyabb rezsiköltséggel kell számolnunk, főleg, ha még a tájolás is ideális. A megvilágítás sem elhanyagolható szempont, hiszen teljesen más hangulatot eredményez egy hideg vagy meleg fénnyel bevilágított szoba. A világítás megtervezését akár rábízhatjuk lakberendezőre is, ha nem vagyunk biztosak a végeredményben.

Természetesen mindenre nem tud gondolni az ember, ha építkezésbe vagy bármi másba belefog élete során. Azonban úgy gondoljuk, hogy alapos tervezéssel és a megfelelő szakmai segítséggel elkerülhetőek a legnagyobb buktatók. Ha te is építkezni tervezel, és nem szeretnéd, hogy váratlan problémák árnyékolják be az izgalmas tervezést és álmodozást, akkor fordulj hozzánk bizalommal. 20 éves generálkivitelezői tapasztalatunkkal nem csak az építkezés lesz egyszerűbb, hanem az engedélyeztetések is, hiszen ezeket is elintézzük helyetted.